woensdag 14 september 2011

Mooie regenjas

Ik ben een optimist in hart en nieren met de bijbehorende zonnige kijk op de toekomst. Laatst mocht ik verhaaltjes komen vertellen bij de opening van een waterberging in de Braakpolder in Noord Holland. Op de fiets daarheen bedacht ik dat zo'n waterberging eigenlijk onzin is. Het had in de tijd daarvoor behoorlijk veel en hard geregend. 't Was nat geweest, maar de slootjes konden dat best hebben. Dus extra ruimte maken om dat water op te vangen hoeft helemaal niet.
Ik was die ochtend van huis vertrokken in een lekker zonnetje en met de wind in de rug. Meer dan een t-shirt was dus niet nodig. Totdat ik het wolkendek dikker zag worden. De temperatuur was nog altijd aangenaam, maar ergens in mijn achterhoofd zei een stemmetje dat het misschien wel eens zou kunnen gaan regenen. Onzin, dacht mijn voorhoofd, maar het donkere gedachtenwolkje bleef hangen.
Als ik last heb van donkere wolkjes wil een borrel nog wel eens helpen om de lucht te klaren. Dus ik opende mijn tas om er een flesje water uit te halen. Toen zag ik tot mijn grote vreugde dat mijn vrouw, die wel wat verder vooruit had gedacht, een regenjas in de tas had gestopt. Natuurlijk volkomen overbodig, maar toch fijn om achter de hand te hebben. Het donkere wolkje verdween als sneeuw voor de zon.
Toen bedacht ik mij dat dat eigenlijk ook gold voor de waterberging: volkomen overbodig, maar wel fijn om te weten dat 'ie er is. Mocht de toekomst bij tijd en wijle wat mindere zonnig zijn, dan hebben we een overloopbakje om het water in op te vangen.
Dat regenpak van mij is trouwens ook niet mooi. Het is zo'n saai blauwe regencape die je ergens onder in de tas stopt en daar het liefst zo lang mogelijk laat zitten. Het is natuurlijk veel beter om een mooie regenjas te hebben, met bloemetjes bijvoorbeeld. Die kan je dan aan de kapstok hangen, niet voor de regen, maar gewoon ter decoratie, leuk om naar te kijken. Net als de waterberging in de Braakpolder. Dat is ook geen saaie grijze bak, maar een aantal glooiende kuilen met waterplanten, rietkragen en het bijbehorend vogelgezang. Dus mocht in de toekomst blijken dat hij inderdaad helemaal niet nodig is voor de waterberging, dan is 'ie in ieder geval wel heel mooi om naar te kijken.

2 opmerkingen:

  1. Reactie van Gea Wolfslag, waterschap Hollands Noorderkwartier:
    Een geboren optimist, altijd goed om erbij te hebben als je een droge waterberging officieel gaat openen. Voor het evenwicht is het ook prettig dat er pessimisten zijn. En die hebben voor de zekerheid toch maar die berging gemaakt, je weet het tenslotte maar nooit met het weer. En wat denk je? In de afgelopen maanden was onze droge berging twee keer een natte berging. Wat wil je ook met een zomer als die van 2011. De droge waterberging heeft helaas de nut en noodzaak al bewezen. En dit keer hebben we, in tegenstelling tot 1994 en 1998, de voeten droog gehouden in West-Friesland. Met dank aan de Braakpolder/Wadweere.
    Maar laten we hopen dat onze polderwachter gelijk krijgt en dat we door prachtige zomers de berging droog houden. Die bewijst dan wel weer zijn noodzaak in het najaar, waar de regen thuis hoort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik niet in de klompen van de polderwachter sta, maar gewoon met beide benen op de grond dan ben ik ook niet zo'n optimist. Ook geen pessimist, maar een realist. En dan moet ik toegeven dat ik mijn regenjas de afgelopen tijd geregeld uit de kast heb moeten halen...

    BeantwoordenVerwijderen